Luomuliitto kokoaa byrokratian haasteet

TIEDOTE 25.2.2011 Luomuliitto kokoaa byrokratian haasteet

http://www.luomuliitto.fi/index.php/uutiset/219-luomuliitto-kokoaa-byrokratian-haasteet

Mainokset

9 responses to “Luomuliitto kokoaa byrokratian haasteet

 1. Seppo Ikonen

  Uusi maanvuokralaki tekee sen tilanteen että vuokrasuhde voi katketa vuokralaisesta riippumatta yllättäen. Kunnat ovat siinä suhteessa hankalimpia. Luomuehdoissa yli 20 % siirtyminen pois luomualasta aiheuttaa kaiken luomutuen takaisinperimisen takautuvasti. Sitoumushetkellä on voinut luottaa vuokrasuhteen pysyvyyteen. Vuokrasuhteen katkeamisen aiheuttamaa alan pienenemistä ei tulisi käyttää takaisinperinnän perusteena. Täällä ei ole luomuviljelijöitä jotka voisivat jatkossa vuokrata alan. Seuraavan vuokralaisen toimenpiteiden ei pitäisi vaikuttaa edellisen vuokralaisen asemaan.
  Sopimusaika olisi oltava joustava mahdollistaen vuokra-aikojen ja luomusopimusten samanaikaisuuden.
  LFA- Ympäristön perustuki käyvät lisäksi vielä omia aikojaan.

  Kotieläinten lääkinnässä ovat hankalia kalsiumvalmisteet, mahan hoitoon tarkoitetut pellavasiemen ja vastaavat aineet, linimentit, haavasuihke ja muut pikkujutut jota kaikki on kirjattava hoidoiksi. Niistä tulee herkästi se neljä hoitoa vuoden sisällä. Ne olisi selkeästi saatava sallituiksi.

  Yksi viikko vasikalla yksittäiskarsinassa on vähänlaiseen koska navan imemistä esiintyy myöhemminkin. Riskinä napatulehdus.

  Itse tarkastuksiin ei ole ihmeempiä sanomisia. Tarkastusstressi tulee joka kerta. Aikaa menee tietojen keruuseen valmiiksi ja tarkastukseen yhteensä päivä. Tarkastajat ovat sattuneet meille kovantason ammattilaisia, joten tarkastuksia voisi kehittää neuvonnalliseen suuntaan. Hyöty tarkastuksesta kasvaisi melkoisesti.

 2. Luomubyrokratiaa…

  Yksi pahimmista esteistä, tai byrokratian luomista ongelmista on luomutukien haku. Vain harva luomutila pystyy hakemaan kaikille peltolohkoilleen luomutukea, johtuen eriaikaisita ja pituisista vuokrasopimuksista. Vain harvoin vuokrakausi on sama kaikilla tilan lohkoilla, esim. kuntien, seurakuntien jne. taholta vuokramaat kilpailuttetaan tiettyyn aikaan ja vuokrasopimuksen pituus on määrätty.

  Ei luomutukea saa kaikille tilan hehtaareille.

  Tukiehdot sensijaan selkeät kasvinviljeytiloilla.

  Markku

 3. Anu Tuomola

  Luomuviljelyn tuet maksetaan erityisympäristötuista. Olisi kaikkien eduksi selkeyttää ja yksinkertaistaa tukijärjestelmää tältäkin osin. Luomurahoitukseen tulisi mielestäni löytyä joku muu segmentti ja erityisympäristötuet voisi sitten pitää omana, nykyistä rajatumpana ryhmänään.

  MTK:n kanssa käytävissä ”luomutuen tulevaisuus” – harjoituksissa vaaditaan muutenkin tarkkuutta, jotta luomun mahdollisuudet kehittyä edelleen paranevat nykyisestä. Mielestäni ajassa on paljon merkkejä suomalaisen agribusiness-maatalouden viherpesusta. Pahimmassa tapauksessa jäämme jalkoihin, jollemme kehitä tuotantoamme sillä tarmolla, jota edelläkävijältä odotetaan.

  Mikä lienee ministeriön / Eviran valvojakoulutuspolitiikka jatkossa?
  Suuren osan valvonnoistahan tekevät ProAgrian neuvojat. Se, että ProAgria on vuosia katsonut valvojakoulutuksen riittävän luomuneuvojiensa jatkokoulutukseksi, on ollut häpeällistä. En väitä, mutta epäilen, että se on saattanut olla yksi syy siihen, että asiakkuuksien ristitulessa ja osaamisen sekä ajan puutteessa, luomuviljelytarkastuksessa esilletulleita ongelmia ei ole johdonmukaisesti käytetty hyväksi alan kehittämisessä vaan sopivissa yhteyksissä pikemminkin lyömäaseena luomutuotannon mielekkyyttä arvioitaessa.
  Eviran tulisi todella huolella varmistella tarkastuksen yhdenmukaisuutta eri puolilla maata. Luomuliiton puolestaan tulisi puolustaa nykyisiä luomusääntöjä ja jopa ne ylittäviä hyviä viljelytapoja. Useimmmiten ne johtavat tarkastuksenkin vaatimaan dokumentointiin: muoto ei silloin saa olla määräävä seikka vaan muistiinpanojen tietosisältö.

 4. Reijo Pirttijärvi osoitti syyttävän sormensa Eviraa kohti. Siis luomuvalvontaa, ei siis perinteistä maatalosutukivalvontaa. Mattila ja Pirttijärvi puhuvat eri asiasta.
  Luomuehdot on tuotantoehtoja joiden pohjalla on tavanomainen viljely. Lisäksi Eun asetus joka määrää luomuvaatimukset. Ei nuo luomuvaatimukset pahoja ole. Lienee kirjanpitoon, lisäysaineistoon ja viljelykiertoon liittyviä nuo Pirttijärven murheet. Ammattiapua on saatvissa mm. ProAgrialta. Moni viljelijä taitaa vain viljelyn, ei paperityötä.

 5. Jarkko Peltola

  Aika mielenkiintoinen kommentti Pirttimäeltä. Virkamiehet tekivät itse Pirttimäelle rikkomuksia, jotta saivat hänet syylliseksi rikkomuksiin. Jos näin on niin onhan olemassa valituslautakunta, johon voi valitaa ja 3M:ää. Kyllä oikeus löytyy ja syytön viljelijä päästetään pannasta.

  Monesti vain on kyse siitä, että viljelijä ei pysty omaksumaan kaikkia säädöksiä mitä tukien saanti edellyttää. Haetaan enemmän tukia mitä kuvittelee pystyvänsä noudattamaan. Tuo Teurin kommentti oli asiaa. Ulkoistaminen on yleistä.

  Täytyy myöntää, että tuet ovat niin palasissa, että tarkkana saa olla. Mutta kyllä valtaosa luomuviljelijöistä noudattaa ehtoja 100% eikä heitä rankaista. Valvonta on luonnollista kjun haetaan tukia eikä siitä pidä suuttua, ihmisiä ne valvojatkin ovat.

 6. Reijo Pirttimäki

  Reijo Pirttimäki | 28.2.2011 09:33 | Vastaa

  Olisi mielenkiintoista tietää missäpäin Suomea Pekka Mattila toimii viljelijänä.
  Hyvin tiedän, että vaikka sääntöjen pitäisi koko Suomessa olla samat, niin sääntöjen tulkinnat ovat kovin erilaisia. Keski-Suomen äly-keskus on omassa luokassaan byrokratian eturintamassa. Minä, toisin kuin kollega Mattila, puolestani tunnen useita viljelijöitä, jotka ovat luomun lopettaneet ja kaikki samasta syystä: viranomaisten harjoittama mielivaltainen sääntöjen tulkinta ja siitä aiheutuneet sanktiot. Kyse ei missään nimessä ole ollut vilungista, vaan siitä, että joillakin viranomaisilla on mennyt sekaisin kaksi suomenkielen v-alkuista teonsanaa: valvonta ja venkoilu.
  Itse jouduin lopettamaan kaksikymmenvuotisen luomulähiruokatuotannon viime keväänä sen vuoksi, että olin kriittisesti arvioinut järjestelmää, ja kaikki hyvin tietävät, että ei ole olemassa diktatuuria, jota voi rankaisematta arvostella. Viranomaisella oli selkeän tietoinen tavoite.
  Osaltani viljely jatkuu samoin periaattein kuin ennenkin, mutta nyt ilman luomustatusta; “melkein luomuna”. Luomuliiton jäsen edelleenkin.
  Valitettavasti niin kauan kuin viranomaisten joukossa on pikkuhitlereitä, jotka kirjaimellisesti noudattavat Eviran ohjetta: “TE-keskuksen luomuvalvonnan toiminnan tehokkuutta mitataan viljelijöille annettujen huomautusten määrällä” luomun suunta on sama kuin se on ollut vuoden 2000 jälkeen, jolloin luomuvalvonta siirtyi luomuliitolta viranomaisvalvonnaksi. (Vuonna 2000 luomuviljelijöitä oli Suomessa hieman yli 5000 tällä hetkellä vähän alle 4000).

 7. Luomuviljelijät tuskin purkaavat sydäntään foorumilla jossa se on kaikkien nähtävillä. Anonyymisti asia varmasti hoituisikin tehokkaasti.
  Byrokratiasta on todellakin tehty niin monimutkainen, vaikeaselkoinen ja tulkinnanvarainen, että viljelijät yksi toisensa perään ulkoistava sen työn konsulteille. Lopulta käy niin, että kukaan ei tiedä mitä tilalla ihan oikeasti tapahtuu.

 8. Pekka Mattila

  Onneksi ei minun luomutilaa ole valvottu EU tarkastajien toimesta. Luomutarkastus on toki joka vuosi mutta Eu tarkastajia ei ole käynyt tillalla. Yksi hallinnollinen toimistotarkastus osui, kun muutin lohkon rajoja ja viiva oli epäselvä. Ei huomautettavaa byrokraatikoille. Ehkä syy siinä, että olen noudattanut aina ehtoja! Jos kerran tekee vilunkia, niin kuulema joutuu silmäteräksi! Sen takia rehellisä luomutiloja ei juurikaan Eu-valvota. Usealla tutulla luomuviljelijällä ei ole ollut kuin kerran tarkastus. Vähällä siis pääsemme!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s